liisa esittely

 

Reittini koiran koulutuksen maailmaan on lähtenyt omien koirieni myötä. Koirat on aina ollut lähellä sydäntä ja harrastanut niiden kanssa yli kymmenen vuotta erilaisia harrastuslajeja (jokaipäiväiseen arkeen on jäänyt Rally-toko ja Dobo (+aktiivinen temppujen tekeminen). Koiran käytösongelmista, tunnetiloista, stressistä ja kiinnostuin vuonna 2004 oman koirani myötä.

Kaikki alkoi pienestä kääpiöpinseri pojasta, jonka otin omaksi vauvakseni vuonna 2003, ylihoivasin ja tein pentuaikana paljon virheitä, joita korjailtiin pitkään sen jälkeen. Vuonna 2008 otin itselleni viisi vuotiaan saksanpaimenkoira uroksen. Meidän alku ei ollut kovin ruusuinen, välillä teki mieli laittaa kyltti kaulaan ”anteeksi mutta en minä ole tätä kouluttanut tälläiseksi”. Lenkilläkin meidät joskus pysäytettiin ja sanottiin ”tuosta ei tule yhtään mitään, että koirahan on aivan sekopää”. Itselläkin meinasi alkutaipaleella loppua usko mutta kyllä se alkoi sitten sujumaan ulkopuolisen kouluttajan avulla. Minun ja Hulin kohokohta oli, kun vuotta myöhemmin sama henkilö pysäytti meidät ja oli aivan ihmeissään, että voiko olla edes sama koira. Oli hieno saada kehua työstä minkä oli tehnyt. Huli sairastui ja jouduin lopettamaan hänet vuonna 2011 keväällä.

Kolme kuukautta olin ilman koiraa ja elämääni tuli seuraava943296_10151618755768276_1815026573_n  kodinvaihtaja: saksanpaimenkoira tyttö Saru. Olin jo mukamas omasta mielestäni hyvä kouluttaja mutta hupsan hei kun koira oli täysin eri maata kuin edelliset: erittäin helposti ääntä käyttävä ja stressaantunut, eroahdistunut jne. Saru sairastui kolmen kuukauden meillä asumisen jälkeen ja häntä hoidettiin 1 ½ vuotta kunnes eläinlääkärin kanssa teimme päätöksen, että nyt on aika päästää hänet pois. Sarun vielä asuessa meillä otin itselleni Venäjältä kotoisin olevan kodinvaihtajan: Sergein.

Sergei on asunut meillä kohta kuusi vuotta ja ollaan menty vuorotellen ylämäkeä ja alamäkeä (nyt viime vuosina enemmän ylämäkeä). Kaikista kodinvaihtajistani vaikein: vahtivietti yhdistettynä arkuuteen. Sergein kanssa harrastetaan yleistä hauskuuttamista sekä tehdään paljon temppuja. Harrastimme aktiivisesti kaksi vuorra Rally-tokoa mutta Sergein sairauksien vuoksi kisauramme päättyi alokasluokan koulutustunnukseen. Sergei kisasi rally-tokossa pistein: 86/100, 88/100 sekä 100/100. Sergei käy koirakoululla silloin tällöin ja joskus viihdytämme ihmisiä möllikilpailuissa.

Liisan luona asuu myös yksi bordercollie. Lumi on kohta neljä vuotias bordercollie jonka kanssa rally-tokoillaan. Lumilla on myös rally-tokon koulutustunnus alokasluokasta. Lumi kisannut pistein ALO 95/100, 93/100, 86/100, AVO 88/100.

Lumin ja Sergein kaverina oli reilun vuoden verran kodinvaihtajakoira Hemppa kenen kanssa Liisa ehti tekemään ison työn arjen hallinnan ja koulutuksen suhteen. Hemppa oli Liisalle erityisen tärkeä ja tunneilla Hemppa elääkin vahvasti läsnä koska Hempasta jäi monen monta ihanaa opettavaa muistoa. Hemppa jouduttiin sairauksesta johtuen lopettamaan lokakuussa 2017.  Hemppa tuli Liisalle kodista jossa Hemppaa ei oltu ymmärretty ja aktiivinen koira oli aika onneton ja stressaantunut muuttaessa Liisalle.

 

Sergei ja Lumi on useasti mukana ohjaamillani tunneilla sekä käytän heitä myös avustajina ongelmatapauksissa.

12791060_10207281350810923_754693188920375000_n

Ohitusongelmat, eroahdistus, stressi, pihasta karkailu, hyppiminen, autossa matkustus ongelmat, sisäsiisteys, motivaation puute, hihnassa vetäminen, hallinnan puute, puremisongelmat, arkuus jne ovat tulleet kaikki tutuiksi omien koirieni kanssa. Vaikka omat koirani ovat olleet haastellisia ja olen oppinut heidän kauttaa paljon niin se on silti vain pieni murto-osa siitä mitä he ovat opettaneet minulle kouluttajana.

Aloitin yksityisessä koirakoulussa kouluttajana 2012-2014 (arkitottelevaisuus, pentukurssit, temppukurssit, rally-toko, erikoiskurssit, aktivointikurssit). Rakkaudesta kouluttamiseen haaveisiin tuli oma koulu ja 2014 joulukuussa Supertassut lähtivät alulle . Kouluttajuuttani olen kehittänyt eläintenkouluttajan ammattitutkintoon tähtäävillä perusosan ja syventävän osan opinnoilla Koirakoutsilla (2014). Ammattitutkinnon suorittaneilla eläintenkouluttajilla on ainoana Suomessa opetusministeriön hyväksymä koulutus eläinten kouluttamiseen. Koulutuksen perusosio sisälsi muun muassa teoriassa ja käytännössä nykyaikaisen tiedekäsityksen ja oppipsykologian mukaista koirien ja muiden eläinten koulutusta. Syventävässä osassa perehdyin muun muassa eläinten ongelmakäyttäytymiseen sekä asiakaspalveluun ja ohjaajien ohjaamiseen. Tavoitteenani on tulla ammattitutkinnon suorittaneeksi eläintenkouluttajaksi.

Käyn paljon erilaisissa koulutuksissa saamassa lisätietoa. Kiinnostavimmat osa alueet on minulle koiran stressi ja koiran tunnetilat. Koiran koulutukseen isona osana kuuluu rauhoittumisen taito ja koiran tunnetila tulee olla hyvä. Stressaantunut koira ei opi.

Olen kouluttajana monipuolinen enkä ajattele, että on vain yksi tapa toimia. Koirat ovat hyvin erilaisia ja oppivat eritavoin. Puhun usein kouluttajan työkalupakista jossa tulee olla paljon erilaisia tapoja toimia. Kouluttamisessa ei riitä vain kokemus vaan tietoa pitää olla paljon jotta saa MONIPUOLISIA työkaluja. Kouluttamisessa tärkeintä silti on huomioida eläimen omistaja ja oikeasti kuunnella mitä hän haluaa koska toiselle kiva koirakaveri on täysin erilainen kuin toiselle.

Allekirjoitan täydellä sydämelläni sen, että koiraa ei pysty kouluttamaan oikein rangaistuksilla eikä peloilla. Mielilauseeni on: rangaistuksella voit kouluttaa itsellesi nöyristelevän koiran mutta et pysty vaikuttamaan koiran haluun tehdä asioita.

10371744_10152472076673276_7230950868161322692_n

Toivottavasti tapaamme kurssilla!

Liisa, Sergei ja Lumi