Perheessämme on tällä hetkellä kolme koiraa ja viimeisen koiran hankinnan jälkeen tuli suoranainen tarve saada tukea koiran koulutukseen. Ellu on Viipurin Koirat ry:n kautta hankittu, hänet oli pentuna hylätty Viipurin tarhalle ja päästyään kotihoitoon Suomeen vuoden alussa 2015.

Kävimme sitä katsomassa – ihastuimme tervepäiseen tyttökoiraan ja täytimme adoptiopaperit. Ellu muutti meille helmikuussa 2015.

ellu

Ellu leikkimässä ja rentoutumassa Supertassujen treenitilassa.

Ellu sopeutui hyvin koiralaumaan ja uuteen kotiin, mutta Ellu osoittautui myös yllättävän araksi ja uudet tilanteet olivat sille hankalia. Se pelästyi mm. kotiin tulevia vieraita ja omia perheenjäseniäkin aluksi se säikkyi, jos oli tummiinpukeutuneita tai liikkuivat äkkinäisesti.
Tajusimme, että emme oikein osanneet edetä Ellun suhteen ja aristin itsekin näitä tilanteita, emmekä osanneet tukea koiraa oikein. Olimme toki käyneet aiemmin erinäisiä kursseja kahden vanhemman koiran kanssa, mutta nyt haasteet oli ihan erilaisia.
Laitoin Liisalle viestiä koulutustarpeestamme. Liisa vastasikin heti ja paneutui tosissaan Ellun ongelmiin. Tunsin saaneeni lottovoiton!

Alkoi Ellun koulutus: saatiin paljon ohjeita kotiin, puhelinkeskusteluja ja aluksi sovittiin, että Ellu käy vierailuilla Liisan koulutustiloissa muiden tunnilla. Tämä oli minusta hyvin joustavaa ja näin Liisa pääsi näkemään, kuinka arka Ellu oli ja me omistajat epävarmoja! Ellulla oli myös yksityistunti, mikä oli meille todella tärkeä ja ensimmäiselle sopivalle kurssille päästiin huhtikuussa 2015. Askel askeleelta edettiin ja Liisan avulla saimme varmuutta ohjata koiraa oikein ja Ellu edistyi. Meitä ilahdutti kovasti Liisan paneutuminen ja vaivannäkö Ellun ongelmiin ja järjestelyt käytännössä.

Liisan tunneilla vallitsee aina kiireettömyys, positiivisuus, kärsivällinen ja käytännönläheinen mutta samalla rehellisen suora tyyli kouluttaa niin koiraa kuin meitä omistajia.
Arvostan myös Liisan tasapuolista suhtautumista kaikkiin koiriin, oli kyseessä millainen koira tahansa ja tavoitteet kunnon kotikoirasta kilpailukentille asti.
Ellun kanssa käymilläni kursseilla Liisa huomioi Ellun yksilöllisesti ja sen tarpeet tehden tarkkoja havaintoja niin koirasta kuin omistajan kehittymistarpeista. Sain hyvin ohjeita miten menetellä, kun koira on esim stressaantunut ja mikä tärkeintä, niin sain vastauksia myös kysymyksiin miksi niin on hyvä tehdä!

marjo ja erkki

Marjo ja Erkki koirien kanssa tutustumassa Puuvillaan. Kuvassa vasemmalla Nemo ja oikealla Capo.

Ja nyt voin jo sanoa, että Ellulle kuuluu hyvää! Koulutus on ollut palkitsevaa, Ellu on siitä ihana elävä esimerkki. Tärkeänä tavoitteenamme oli saada Ellusta tasapainoinen, stressaamaton ja onnellinen koira, jonka kanssa voi liikkua ihmisten ilmoilla ja meille voi tulla vieraita koiraa pelkäämättä ilman että Ellukaan stressaa ja nyt se onnistuu!

Olen Ellun koulutuksen myötä oppinut itse paljon koiran ajatusmaailmasta ja tunnetiloista, olemaan johdonmukaisempi Ellun, kuin myös kaikkien koirieni kanssa.
Kannustavina kouluttajina ovat olleet esimerkillään myös Liisan koirat Sergei ja Lumi, kaksi hyvin erityyppistä koiraa, jotka tarjonneet hauskoja hetkiä kursseilla.

Ellun hyvien kokemuksien myötä, on meidän kaksi muuta koiraa käyneet minun ja mieheni kanssa Liisan kursseja jo useita.
Itse olen kouluttanut kursseilla vanhinta koiraamme, 4v Nemoa (pinseri/keskikok.villakoiramix). ja mieheni Erkki keskimmäistä koiraamme Capoa 3v (keskikokoinen villakoira/kääpiösnautseri/spanielimix) – ainoana miehenä muuten menossa mukana!?! Mutta mieheni myös pitää Liisan koulutustavasta ja hän on ollut myös tiiviisti Ellun koulutuksessa kuunteluoppilaana.

Kursseilla ollaan opittu uutta ja saatu kivoja ja tärkeitä vinkkejä koiran kanssa puuhasteluun kotioloissa ja myös ratkaisuja koirakohtaisiin tarpeisiin.
Kurssitunnit eivät myöskään ole olleet kaavamaisia, vaan lähdetään liikkeelle vähän koirien kuin omistajien tunnetiloja myötäillen, mutta kuitenkin johdonmukaisesti. Ollaan päästy kaikkien koirien kanssa myös tutustumaan eri harrastusmuotoihin.

 

Marjo